Magyar oroszlánok - hungariako lehoiak - leones húngaros

athletichungara

athletichungara

Hangya után Kakukk - Ziganda az új edző!

2017. május 29. - athtleticgugara

Hangya után Kakukk vezeti majd az Oroszlánokat. Ernesto "Txingurri" Valverde helyét José Angel "Cuco" Ziganda veszi át a bilbaói Oroszlánok kispadján. Tiszta állatkert ez az Athletic!

kukotxin.jpg

Valverde Barcelonába való távozása után Cuco Ziganda - spanyolul a Cuco kakukkot jelent - veszi át az Athletic irányítását. Megbízatása két évig szól. Azaz a nagy trojka egyike - Urrutia, Valverde, Ziganda - közül az egyik elhagyja a klubot. A három vezető játékosként is hajtott együtt a klubért: Urrutia 1988 és 2003 között, Valverde 1990 és 1996 között, Ziganda 1991 és 1998 erősítette a csapatot, vagyis 1991 és 1996 között együtt játszottak. Most ismét szétválnak útjaik.

Urrutiát és Valverdét eléggé ismerjük már, lássuk tehát Zigandát!

zigvalurr.jpg

Az idén 50 éves tréner október elsején született az icipici navarrai faluban Larraintzarban. Viszonylag későn, 19 évesen került az Osasuna fiókcsapatához, mint középcsatár. Első szezonjában 12 gólt szerzett 14 meccsen, ezért 1987 decemberében felkerült a felnőtt csapathoz és az elkövetkező négy szezonban 122 fellépésén 35 alkalommal talált a hálóba.

Nem csoda az Athletic el is szipkázta a pamplonaiaktól: Cuco 1991-ben Bilbaóba szerződött. Összesen hét szezon játszott piros-fehérben és 76 gólt vállalt, majd visszatért nevelőklubjához, ahonnan 2001-ben vonult vissza. Kétszer volt válogatott, 1991-ben és 1995-ben ölthette magára a vörös fúria mezét.

Ahogy ez a klublegendáknál lenni szokott, Ziganda játékoskarrierje után rögtön az iskolapadba ült és 2005-ben edzősködni kezdett az Osasunánál. Előbb a B-csapatot edzette, de ahogyan játékosként, edzőként is hamar a mélyvízben találta magát. Amikor 2006-ban Javier Aguirre - "a baszk" - egy rendkívül sikeres, negyedik hellyel végződő bajnoki szezon után elszerződött az Atleticóhoz, evidens lépéskét Ziganda követte őt a vezetőedzői poszton. Ziganda azonban nem kezdett túl jól: kiestek a BL-selejtezőből, viszont egész jól folytatta, klubrekordot jelentő Európa Liga elődöntőig vezette gorritxoákat.

Ám a következő idényt ismét rosszul kezdte az Osa, így októberben menesztették, helyére Camacho érkezett.

Következő megbízatására Xerezben került sor. Júliusban első osztályba jutott csapatott vett át, de mivel januárban csont utolsó volt a csapat, kirúgták. ziga.jpgA Kakukk már másfél éve munka nélkül volt, amikor Urrutiát választották az Athletic elnökének, aki egyik első döntéseként leszerződtette korábbi játékostársát. A 2011-12-es szezonban vezette először a kicsiket. 2014-15-ben a nagy csapat szereplése miatt az ifjúsági BL-ben szerepelt a Bilbao Athletic-Baskonia vegyescsapat, Cuco és Etxeberria vezetése alatt. Legnagyobb sikerét a 2015-ös szezon végén, a másodosztályba való feljutással aratta, hiszen tizenkét év után játszhattak ismét a Segundában.

Kezei alól olyan játékosok kerültek a nagyokhoz - a teljesség igénye nélkül - mint Ibai, Ramalho, Sabin Merino, Aketxe, Galarreta, Guillermo, Laporte, Kepa, Unai Lopez, Williams, Yeray, Lekue vagy Villalibre.

Persze ez nem feltétlenül kizárólag Ziganda sikere, hanem a teljes utánpótlásé. Kíváncsian várjuk kiket épít be a nagy csapatba, kiket hoz vissza, kiket küld el, mekkora lesz a keret. Mindenesetre Cuco agresszív csapatot ígér!

Update:

A Bilbao Athletic megköszönte Jurgi Oteo, Gorka Iturraspe, Lander Olaetxea és Martin Bengoa munkáját és sok sikert kíván nekik.

A nagyok július 3-án kezdik a munkát és az első tétmeccset július 27-én játsszák majd az Európa Liga harmadik selejtezőjében. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athletichungara.blog.hu/api/trackback/id/tr1312548123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása