Magyar oroszlánok - hungariako lehoiak - leones húngaros

athletichungara

athletichungara

Az Inigo Martinez-ügy

2018. január 31. - athtleticgugara

Elment Laporte - 65 misiért a Citybe - helyére megvettük a Soci ballábas belső bunkóját, Inigo Martinezt. Transzferrekord itt is, ott is, amott is.  Egy felületes, vagy nem szakavatott olvasó-drukker ránt egyet a vállán, na, hogy belendült az Athletic, hisz jó két évig nem igazoltak, de a vájt fülűek felkapják a fejüket. Alább ennek az oka.

ini.jpg

Az Athletic helyzete két szempontból sem egyszerű. A híres igazolás politika, a klubfilozófia miatt ugyebár csak baszkok, Baszkföldön születettek vagy baszk klubban nevelkedettek ölthetik magukra a piros-fehér mezt. Szűk a piac, nehezen veszünk játékosokat, nehezen adunk el játékosokat.

A másik ami nem egyszerű, hogy a baszk klubok - az előbb említett igazolások miatt - féltik, óvni próbálják tehetségeiket, nehogy az Athletic magához édesgesse a reménységeket, illetve azokat a játékosokat, akik  hiányposzton szerepelnek Bilbaóban. Ezért többen - például a Soci, az Osasuna - "anti-Athletic záradékot" tesz a tőlük eligazoló játékosok szerződésébe: ha a vásárló netán az Athleticnek adná tovább a labdarúgót, plusz pénzt kell fizetnie az adott klubnak. (Lásd az Osasunából nyáron a Torinóba távozó Berenguert. Az olaszok 5.5 millió eurót fizettek Álexért és ha a Bilbaónak adnák el, a torinóiaknak 1.5 miskát le kellene perkálniuk Pamplonába!)

Inigóról tudni érdemes, hogy az elmúlt két-három transzfer időszakban összeboronálták a Barcával, a Reállal is - ezt a Soci elnöke is elismerte - emiatt többeknek nagy meglepetést okozott, hogy Bilbaóba igazolt. Pláne, hogy nemrég ő maga mondta, hogyha elmegy Donostiából, az Athletichez semmi kép sem szerződik. Nem meglepő hát, hogy a txuri-urdin drukkerek - és nemcsak ők - úgy vélik az Athletic lefelé tapos, nagy hal megeszi a kishalat, vagyis ki vannak borulva azon, hogy utolsó előtti pillanatban eladtuk Laporte-ot és az utolsó utániban megvettük Martinezt.

Ergo az Athletic sem különb azon gazdag kluboknál, akik mozgatják a foci pénzvilágát.

A Laporte-Martinez üggyel kapcsolatban nehéz szívvel ugyan, de hasonló véleményen vagyunk; az üzlet az üzlet, teljesen legális, de azért nem teljesen fair. 

Igen, mi ilyen romantikus idióták vagyunk... de el kell fogadjuk a klubnak nem volt igazán mozgástere. Másik lehetőségünk az lett volna, ha a Bilbao Athleticből "felhozzuk" Unai Bilbaót, a csékát, de akkor ők maradtak volna bal bunkót nélkül.

Inigo Martinezről dióhéjban.

Inigo Martinez Berridi 1991-ben született a guipúzkoai Ondarroában - ahová Kepa is való - és helyi csapatban kezdett focizni. 2009-ben került a Soci B csapatához, majd 2011-ben csatlakozott a felnőttekhez. Első szezonjában már 26 meccsen kapott lehetőséget, összesen 238 mérkőzésen játszott, ezeken 20 gólt ért el. Idén azonban izomsérülése miatt csak 12 bajnokit, 2 EL és 1 kupameccset kapott, egy gól szerzett és egy gólpasszt adott. A korosztályos spanyol válogatottakban is kapott lehetőséget összesen hússzor és a La Roja mezét is magára ölthette négy alkalommal. 32 millió eurót fizetett érte a klub, kivásárlási ára 80 millió euró. Az Athleticnél "megörökölte" a nála két évvel fiatalabb Laporte számát a 4-est.

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://athletichungara.blog.hu/api/trackback/id/tr9613620700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása