Magyar oroszlánok - hungariako lehoiak - leones húngaros

athletichungara

athletichungara

Itzulia előzetes - hétfőn rajtol a baszk kör!

2018. április 01. - athtleticgugara

Mivel a blog nem kizárólag az Athleticről szól, mivel csapatunk szereplése alig méltó említésre - lásd tegnapi pontajándékozás a Celtának - mivel van bringaszakértő a szurkolói csoportban és mivel holnap kezdődik a baszk körverseny, íme Győri "Astraloza" Tamás beharangozója. Ne felejtsétek, az Eurosporton minden szakaszba belenézhetünk!

itzu.jpg

Húsvét hétfőjén kezdődik, és hat napon át tart Baszkföld kerékpáros ünnepe,  az 58. alkalommal megrendezett Euskal Herriko Itzulia. 6 szakasz és 800 kilométer, amit a baszk hegyek között töltenek majd a versenyzők, hogy eldöntsék, melyikük közülük legjobb. A baszk tartományokban a kerékpárversenyzők népszerűsége a labdarúgókéval vetekszik, ha van egy jó baszk a mezőnyben, a szurkolók valósággal megőrülnek érte. Szerencsére szép számmal  akadnak most ilyenek, közülük ráadásul többeknek van esélye jó eredményt is elérni. Az sem lenne meglepő, ha a végső győztes egy baszk versenyző lenne, de a szakaszgyőzelmekre, illetve akár a hegyi trikó megszerzésére is többen eséllyel pályáznak majd.

A baszk szurkolók számára talán a legfontosabb hír, hogy jelenleg két olyan versenyző is van a mezőnyben, akiknek reális esélyük van megnyerni az Itzuliát: Mikel Landa Meana és Jon Izagirre Insausti. A jelenkori baszk kerékpársport két legnagyobb alakjáról beszélünk. Együtt kezdtek el profiskodni az Orbea csapatban 2010-ben, ami valamikor az Euskaltel utánpótláscsapata volt. Majd együtt tekertek az Euskaltelben is, mint ifireménységek. Pályafutásuk azonban az életkoruk miatt csak a csapat megszűnése után teljesedhetett ki, Landa az Astanában és a Sky-ban versenyzett a csapat megszűnése után, majd idén szerződött a Movistarhoz, Izagirre pedig a Movistarban és a Bahrain Meridában lett később ismert kerékpáros. Kettőjük közül Landa a jobb versenyző, volt a Giro-n harmadik összetettben és hegyi király is, emellett nyert 3 szakaszt is az olasz körversenyen. Idén pedig a Tour egyik nagy esélyese lehet. Az Itzulián eddig két szakaszt tudott megnyerni. Izagirre nem annyira remek hegyimenő, mint Landa, az egy hetes versenyeken viszont jobb eredményekre képes, mint honfitársa. És az Itzulián is sikeresebb volt a múltban, eddig kétszer - 2015-ben és 2017-ben - tudott harmadik lenni az összetettben. Idén mindketten a győzelemért harcolhatnak, ami azonban nem lesz egyszerű feladat.

Jon Izagirre és Mikel Landa együtt, 2010-ben az Orbea csapat mezében:

izagirre_landa.jpg

Leginkább azért nem lesz egyszerű feladat, mert idén fantasztikusan erős mezőny jött össze az Itzulián, csak néhány név a teljesség igénye nélkül, akik ott lesznek a rajtnál: Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Nairo Quintana, Richie Porte, Adam Yates, Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin, Bauke Mollema, Michal Kwiatkowski. Azt hiszem, senki sem lepődne meg azon, hogyha ők kilencen - Landával kiegészülve tizen - lennének az idei Tour de France első tíz helyetettje. De hogy közülük legalább 6-7 ember ott lesz a Touron a top10-ben, arra nagy összegben mernék fogadni már most. Konkurenciában tehát nem lesz hiány.

Landa és Izagirre indulása mellett a másik nagyon fontos hír a baszk szurkolók számára, hogy öt év után ismét ott lehet egy baszk csapat a rajtnál. 20 éven keresztül, de utoljára 2013-ban az Euskaltel-Euskadi képviselte az ikurrina színeit a kerékpáros mezőnyben, a csapat megszűnése után azonban nem akadt senki, aki átvette volna az örökségüket. Idén viszont végre meghívást kapott az Euskadi-Murias csapat is a versenyre, akik így megpróbálják betölteni azt az űrt, amit a  narancsszínű mez eltűnése jelentett a baszk szívekben.

Népszerűségüket mutatja, hogy rengeteg egykori remek kerékpáros mögéjük állt. De számos ismert arcot is fel lehet fedezni az alábbi videón. Hogy kiket, azt persze nem árulhatom el, ahhoz végig kell néznetek!

Ni ere Bizikletan! Bizi Bizikleta!

Az Euskadi-Murias csapat 2015-ben alakult, majd három évig szerepeltek a kontinentális mezőnyben - ami a harmadik vonalat jelenti -, az első három idényükben kizárólag baszk versenyzőket foglalkoztattak. Vagyis tovább vitték azt a vonalat, amit az Euskaltel vagy az Athletic Bilbao is képviseltek. Az idei szezonban aztán szintet léptek, és 2018-ban már a második vonalnak megfelelő prokontinentális mezőnyben versenyeznek. Emiatt lehetnek most itt az Itzulián, és emiatt indulhatnak majd el a Klasika Donostián és Vueltán is ősszel.

A szintlépés egyben jóval több versenynapot is jelent, így az eddigi 12 versenyző helyett idén már 20 versenyző alkotja a csapatot. A baszk vonalat továbbra is őrzik, de annyit lazítottak a saját maguk által megszabott kereteken, hogy a csapat magját alkotó baszk versenyzők mellé több baszk kötődésű, de máshonnan származó kerekest is beengedtek a soraik közé. A feltételek nagyon hasonlóak, mint az Athletic Bilbao esetében. Az Itzulián induló csapatot 5 baszk versenyző mellett két "külsős" egészíti ki. A baszk ötöst az alábbi versenyzők alkotják: Aritz Bagües, Mikel Bizkarra, Garikoitz Bravo, Oscar Rodriguez és Enrique Sanz. Rajtuk kívül a csapatot erősíti majd a katalán Eduard Prades és az aragón Fernando Barcelo is. Prades korábban hosszú éveket töltött el a navarrai Caja-Rural csapatban, emiatt lehet ma a Murias tagja. Barcelo pedig a Fundacion Euskadi csapatban nevelkedett, és fiatal kora óta Baszkföldön él.

Hogy mit érhet el ezen a versenyen a Murias? Reális célkitűzés lehet, hogy Gari Bravo az összetett top20-ban végezzen, a top10 sem lehetetlen küldetés, de a mezőny erőssége miatt ez azért nagy bravúr lenne. Emellett az aprócska Mikel "Bizkarrita" Bizkarra jó eséllyel pályázhat a hegyi trikóra, amit biztosan meg is fog próbálni elhódítani. Ezen kívül Oscar Rodriguez ott lehet a legjobbak között a lodosai időfutamon, Enrique Sanz pedig a harmadik szakasz egyik nagy esélyese lehet, amennyiben aznap mezőnyhajrá dönt.

Murias:

muri.jpg

A Landa-Izagirre pároson, illetve a Murias csapaton kívül azt is meg kell még említenem, hogy idén nagyon sok baszk versenyző lesz ott a mezőnyben, összesen húszan. Nem néztem pontosan utána, de az utóbbi tíz évet tekintve ez a létszám szinte biztosan rekord. Név szerint ők lesznek ott a rajtnál, rajtszám szerint állítottam a baszkokat sorban, a név után zárójelben pedig a csapatuk neve olvasható:

1 Mikel Landa (Movistar)
4 Victor de la Parte (Movistar)
21 Peio Bilbao (Astana)
22 Omar Fraile (Astana)
32 Gorka Izagirre (Bahrain Merida)
33 Jon Izagirre (Bahrain-Merida)
67 Ibai Salas (Burgos-BH)
71 Julen Amezqueta (Caja-Rural)
72 Alex Aranburu (Caja-Rural)
73 Jon Irisarri (Caja-Rural)
74 Jonathan Lastra (Caja-Rural)

91 Aritz Bagües (Murias)
93 Mikel Bizkarra (Murias)
94 Garikoitz Bravo (Murias)
96 Oscar Rodriguez (Murias)
97 Enrique Sanz (Murias)

126 Mikel Nieve (Mitchelton-Scott)
141 Igor Antón (Dimension-Data)
182 Jon Castroviejo (Sky)
205 Markel Irizar (Trek-Segafredo)

A rajtlistát itt lehet böngészni.

Számomra ez egy első rangú névsor! A már említetteken kívül három további nevet szeretnék még kiemelni ebből a sorból, akiknek jó esélyei lesznek arra, hogy egy szakaszt vagy egy trikót megnyerjenek.

Elsőként az Astana 27 éves baszk hegyi-menőjéről, Omar Fraile Mattaranz-ról szólnék. Omar egy nagyon jó hegyi-menő, aki évről-évre fejlődik. Landához és Izagirréhez hasonlóan az Orbeában lett profi, majd a Caja-Rural és a Dimension-Data következett. Idén szerződött az Astanához, ami valamikor a legjobb csapat is volt a mezőnyben, de ma is ott vannak a legjobb öt között. Összetettben nem túl jó, sokkal inkább a hegyi szökésekben jeleskedik. Nyert már szakaszt a Giro-n, a Vuelta kétszeres hegyi királya, az Itzulián pedig 2015-ben ő nyerte meg a hegyi trikót. Gyanítom, idén is a pöttyös trikó megszerzése lesz a célja, remélem a már korábban említett Muriasos Mikel Bizkarra lesz az ellenfele.

Omar Fraile

Jonathan Castroviejo Nicolás idén 30 éves, az eddigi csapatai pedig az Orbea, az Euskaltel és a Movistar voltak. Idén szerződtette le őt a sportág Real Madridja, a Sky. Ő a mezőny egyik legjobb időfutam-menője. Ebben a számban ő a 2016-os Európa-bajnok, emellett világbajnoki bronzérmes volt ugyanebben az évben, a riói olimpián pedig a negyedik helyet szerezte meg. A lodosai szakasz egyik nagy esélyese, valószínűleg a szlovén Primoz Roglic lesz a nagy ellenfele aznap.

Jon Castroviejo

Mikel Nieve Ituralde 33 éves, korábban évekig az Euskaltel frontembere volt. A csapat megszűnése után 4 évet töltött el a Sky csapatban a négyszeres Tour de France győztes Chris Froome egyik legfontosabb segítőjeként. Idén szerződött a Mitchelton-Scott csapatába, nem titkoltan azzal a céllal, hogy az utolsó éveiben újra kapitány lehessen. Frosty, ahogy a Sky-ban elnevezték, két szakaszt nyert eddig a Giro-n, egyet az Euskaltel, egyet pedig a Sky színeiben, és egy szakaszt nyert meg a Vueltán még Euskaltelesként, a Cotobelló-t 2010-ben. 2016-ban a Giro hegyi királya, a nagy körversenyeken pedig rendszeresen ott van összetettben a legjobb 10, de minimum a legjobb 20 között. Karrierje alatt ötször volt GT-n top10-es, és emellett még további 8 alkalommal top20-as. Eddig 14 GT-t teljesített, és mindössze kétszer fordult elő, hogy nem volt ott a legjobb húsz között. Vagyis egy nagyon stabil, nagyon jó versenyző, aki ritkán a legjobb, de szinte mindig ott van a legjobbak között. Az Itzulián egy összetett top10 tőle reális elvárás, és talán egy szakasz megnyerésére is lehet esélye.

Mikel Nieve

Szólnom kell még az útvonalról is. Mint már említettem, hat szakasz és több mint 800 kilométer várja a versenyzőket a baszk hegyek között. A tavalyi Itzulia útvonala érintette az összes baszk nagyvárost, Pamplona, Donostia, Bilbao és Vitoria-Gasteiz egyaránt reprezentálva volt, és kapott legalább egy befutót vagy egy rajthelyet. Idén a nagyvárosok nem kapnak ekkora szerepet, a szervezők inkább a vidéki Baszkföldre helyezték a hangsúlyt. Hegyekben azonban így sem lesz hiány:

ut.jpg

Az első szakasz rajtját és befutóját is Zarautz városa adja. Rögtön az első nap 5 kategorizált emelkedőt kell megmásznia a versenyzőknek, közte a legendás Jaizkibelt, amit a Klasika Donostia versenyről ismerhetünk, majd le kell győzni a szintén nagyon híres Aia nevű szörnyeteget is. Az utolsó emelkedő pedig a Gaina lesz, ahol jó eséllyel eldől majd az első nap sorsa.

A szakasz esélyese: Vincenzo Nibali
A szakasz baszkja: Jon Izagirre

A második szakaszon Bizkaia tartomány felé veszi az útját a mezőny, Zarautz és Bermeo között az első napihoz hasonló, de valamivel könnyebb útvonal vár a versenyzőkre. Négy kategorizált emelkedőt kell megmásznia a fiúknak kedden, utolsónak a négy és fél kilométer hosszú San Pelaio-t.

A szakasz esélyese: Julian Alaphillipe
A szakasz baszkja: Gorka Izagirre

Szerdán, a harmadik nap dél felé, Araba tartomány irányába veszi az útját a mezőny, a leghosszabb, de talán a legkevésbé nehéz szakasz befutóját Valdegovía - baszkul Gaubea - városa adja. Lesz ugyan három emelkedő a szakasz első felében, de a táv második fele viszonylag sík - már amennyire Baszkföldön ez lehetséges - , így ezen a napon jó eséllyel mezőnyhajrá dönthet.

A szakasz esélyese: Michael Matthews
A szakasz baszkja: Enrique Sanz

Negyedik nap, csütörtökön Lodosában egy közel 20 kilométeres egyenkénti időfutamot rendeznek, ez a szakasz döntő befolyással lesz az összetett végeredményére. A hegyi-menőknek ez a nap a túlélésről, és a minél kisebb hátrány beszedéséről fog szólni. Van azonban baszk esélyes ezen a napon is, a már említett Jon Castroviejo kimagasló képességű időfutamos. És jegyezzük meg, hogy az összetettért harcolók közül Jon Izagirre az egyik legjobb időfutamos, így neki is kiemelten fontos lesz ez a nap.

A szakasz esélyese: Primoz Roglic
A szakasz baszkja: Jonathan Castroviejo

Az ötödik szakaszon, pénteken aztán újra a hegyi-menőké lesz a terep. Visszatér a mezőny Gipuzkoa tartományba, a Vitoria-Gasteiz és Eibar közötti szakaszon háromszor kell megmászniuk a srácoknak a Gaina-t. Nem lesz egyszerű mutatvány. Szerintem ezen a napon jó eséllyel hazaérhet egy szökés, amiben Fraile mindig az esélyesek között van.

A szakasz esélyese: Nairo Quintana
A szakasz baszkja: Omar Fraile

Az utolsó, hatodik nap lesz a verseny királyszakasza, nem kevesebb, mint 8 kategorizált emelkedővel, a végén pedig az Itzulia legendás hágója, az Arrate zárja le a több mint 800 kilométer hosszú útvonalat. Az Arratén háromszor tudott győzni az Euskaltel legendája, Samuel Sanchez, aki idén sajnos már nincs itt a mezőnyben. Mikel Landának azonban minden adottsága megvan hozzá, hogy a nagyszerű előd nyomdokaiba lépjen, ha nem nagyobb versenyző már most is, mint amilyen egykor a népszerű Samu volt. Ha az összes közül csak egy napot tudtok megnézni, akkor az legyen az Arrate, április 7-én szombaton! Reményeim szerint aznap baszk győzelmet ünnepelhetünk.

A szakasz esélyese: Mikel Landa
A szakasz baszkja: Mikel Landa

A verseny mind a hat napján közvetíti az Eurosport, hétfőtől szombatig délután 3 és 6 óra között lesz érdemes a televízió elé ülni.

Ha szeretnétek fórumozni is a verseny közben, akkor pedig mindenkit szeretettel várok a törzshelyemen, a Murias-Euskadi topicban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://athletichungara.blog.hu/api/trackback/id/tr413798192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása