Magyar oroszlánok - hungariako lehoiak - leones húngaros

athletichungara

athletichungara

Baszkföldi szakaszok a Vueltán!

2016. augusztus 31. - athtleticgugara

Astarloza Tamás ismét brillírozik, na ja, csütörtök-pénteken baszkföldi szakaszok! Fogadjátok szeretettel írását!

A beharangozóban írtam arról, hogy 2011-ben, három évtizednyi szünet után végre ismét ellátogatott a Vuelta a Espana mezőnye a baszk tartományokba. Abban az évben a gasteizi befutónál mezőnyhajrá döntött, amiben az olasz Daniele Bennati volt a leggyorsabb, és nyerte meg a napot. A bilbaói szakaszon viszont hazaért egy hosszú szökés, és fantasztikus versenyzéssel az Euskaltel versenyzője, a galdakaói születésű Igor Antón győzött aznap, és a Radioshack csapat veteránja, Haimar Zubeldia végzett mögötte a negyedik helyen, a helyiek hatalmas örömére! Idézzük fel még egyszer ezeket a nagyszerű pillanatokat.

Arról viszont nem szóltam a beharangozómban, hogy a következő évben, 2012-ben a nagy sikerre való tekintettel egyenesen a baszk régióból rajtolt el a verseny, és az első három szakaszt teljes egészében Navarra és Euskadi tartományokban töltötte el a Vuelta mezőnye.

A Vuelta 2012-ben Pamplonában rajtolt el egy csapat-időfutammal, és a helyi bikafuttatásokról ismert arénában, a Paseo de Hemingway falai között volt kijelölve a cél. A Vueltákon bevett szokás ez, nagyon sokszor bevetik az első napon a csapat-időfutamot. A versenyszámról annyit kell tudni, hogy egymás között két perces különbséggel, egymás után indulnak el a csapatok, és a versenyzők a társaikkal együtt dolgozzák végig a távot. Viszont minden versenyző az ötödik helyezett csapattárs idejét kapja meg az összetettben, leszámítva azokat, akik leszakadtak a társaiktól, ők a saját idejüket viszik tovább utána. Emiatt nem játszik az, hogy a legerősebb lelép a többiektől, hanem kénytelen mindenki összedolgozni. Íratlan szabály, hogy minden csapatban a mindenkori csapatkapitányt illeti meg az a rang, hogy elsőként haladjon át a célvonalon, és ezzel ő vehesse fel az összetettben elsőnek járó vörös trikót, amennyiben a csapata megnyeri a szakaszt. A Movistar atyaúristene pedig 2005 óta Alejandro Valverde, aki 2009-ben megnyerte a Vueltát, emellett négyszer is állhatott már a dobogón Madridban, és 10 indulása közül is a leggyengébb eredménye egy összetett hetedik hely. Mondhatjuk, hogy 10 éve a Vuelta ikonikus alakja ő. Emellett Valverde volt dobogós a Touron és a Girón is, számos tavaszi klasszikuson tudott győzni, és a világbajnokságokon is hatszor volt már érmes. 200-nál több profi győzelme van a ma már 36 éves klasszisnak, és gyakorlatilag mindent elért már, amit ebben a sportágban el lehet. Mondhatjuk, hogy napjaink talán legjobb kerékpárosa. Nagyon tisztelem őt az eredményei miatt! Viszont emellett egy nagyon jó arc is a murciai versenyző, és a pamplonai szakaszon pedig egy igazán szép gesztust gyakorolt a csapattársa, a getxoi születésű baszk Jon Castroviejo felé azzal, hogy átengedte számára az első helyet, és ezzel hálálta meg Jonnak az egész addigi szezonban érte elvégzett munkáját. Így a szakasz után a helyi baszk srác, Jon Castroviejo vehette át a vörös trikót, ami eddigi karrierje talán legnagyobb sikere volt!

Nagyon jó videó. 13:50-nél érkezik a célba az Euskaltel, de a Mikel Astarloza és Igor Antón által vezetett baszk csapat csak a kilencedik helyet tudta megszerezni aznap. A Movistar viszont megnyerte a szakaszt, 17:05-kor érkeznek meg a célba Castroviejo vezetésével. 18:00-től, a közönség az ötszörös Tour de France győztes navarrai legenda, Miguel Indurain nevét skandálja, majd a díjátadón a Movistar csapatvezetője, a szintén navarrai származású Eusebio Unzue szól a közönséghez. 21:20-nál maga a nagy Miguel Indurain adja át Jonnak a vörös trikót, majd 22:50-nél a Movistar csapat pamplonai születésű talpasa, Imanol Erviti is kap egy különdíjat. 26:35-nél az előző évi Vuelta győztese, a kantábriai „Bölény”, Juanjo Cobo kidobja a sapkáját a közönségnek, mindenki nagyon boldog. Baszk vörös trikóval indult tehát ebben az évben a Vuelta, ezelőtt utoljára 2008-ban viselhette baszk versenyző az akkor még amarilla színű trikót, az Euskalteles Egoi Martinez révén!

A vörös trikót aznap megszerző Jon Castroviejo nyilatkozik a szakasz után Ainara Hernandónak, a nagyon csinos baszk riporternőnek, valaki lefordíthatná igazán:

A második napon egy sík szakasz és egy sprintbefutó várt a mezőnyre Navarra tartományban, Pamplona és Viana városa között, ahol a német John Degenkolb győzött, Castroviejo viszont megőrizte a vezetést az összetettben. A harmadik napon aztán következett az Itzuliáról ismert legendás emelkedő, az Arrate, ami Eibar városa mellett rémisztgeti a kerékpárosokat. Peking olimpiai bajnoka, Samuel Sanchez háromszor is meg tudta nyerni ezt a hegyet az Itzulián, viszont ebben az évben Samu nem vehetett részt a Vueltán, miután egy hónappal korábban a Touron nagyon csúnyán összetörte magát. Nagy bánatom volt ez akkor, mert ebben az évben Samu harmadszor is megnyerte a Baszk Körön ezt hágót, és karrierje során első alkalommal nyerte meg a verseny összetettjét! Sajnáltam nagyon, hogy nem lehetett ott ezen a Vueltán, ez lehetett volna az ő szakasza. Így a baszkok az előző évi bilbaói győztesben, Igor Antónban reménykedtek. Fuji becsületesen próbálkozott a neki nem annyira fekvő szakaszon is, 11:55-nél látható a videón, amikor előrejön és megpróbál elszakadni, de ezen a napon nem volt elég jó Contador, Purito Rodriguez és Valverde ellen, és végül csak a 12. helyen végzett. A legjobb baszk a Movistar hegyi segítője, Benat Intxausti lett, ő a nyolcadik helyet csípte el végül ezen a szakaszon. Végül Valverde nyerte meg a szakaszt, centikkel megelőzve a katalán zsenit, Purito Rodriguezt, és a verseny későbbi első két helyezettjét, Alberto Contadort és Chris Froome-ot is legyőzte aznap. Valverde a szakasz után ezzel átvette a vezetést is az összetettben, Castroviejo pedig bár nagyot küzdött, és csak a korábbi kétszeres Vuelta-győztes Denis Menchov társaságában szakadt le a sorból, de a nap után így mégis elvesztette a vörös trikót.

Nézzétek meg, micsoda szurkolás volt az Arratén, nagyon szerettek volna baszk győztesnek drukkolni! Sajnos nem jött össze.

A negyedik napon aztán Barakaldo városából rajtolt el a karaván, de ezután már elhagyta a mezőny a baszk tartományokat, és La Rioja tartomány egyik ismert emelkedője, az Estacion de Valdezcaray várt a versenyzőkre, majd utána folytatták az útjukat tovább dél felé a Vuelta hősei. Szakaszt ugyan nem sikerült nyerniük a baszkoknak a hazai napokon, de szégyent egyáltalán nem vallottak, Castroviejo vörös trikójára a mai napig is büszkén emlékszem vissza! És Igor Antón is mindent megtett az Arratén a győzelemért, amit megtehetett.

Na de ennyit a múltidézésről. Négy év telt el Castroviejo vörös trikója óta, és 4 év kihagyás után idén tér vissza ismét a Vuelta mezőnye a baszk hegyek közé. Mit várhatunk ezektől a napoktól? Nagyon remélem, hogy egy újabb baszk szakaszgyőzelmet, van rá reális esély. De nem lesz könnyű feladat megcsinálni. De nézzük végig, mi várható!

Így néz ki az útvonal, és a szakasz profilja:

Bilbao szakasz térkép:

carte_1.jpg

Bilbao szakasz szintrajz:

szint.jpg

Vagyis egy kantábriai városkában, Los Coralles de Buelnában rajtol el a szakasz, és halad utána a karaván tovább keleti irányba, és már a nap első felében is két kisebb emelkedőt le kell küzdeniük a srácoknak, a Puerto Alisas-t és az Alto de Escrita-t. 115 kilométer megtétele után valószínűleg 15:36 és 15:53 között érkezik meg a mezőny Bizkaia tartományba, majd 133 kilométer után gurulnak be a versenyzők Bilbaóba, előreláthatólag 16:02 és 16:22 között valamikor. Ez már egészen biztosan képernyőre fog kerülni! Egy kisebb bilbaói kör után aztán Galdakao felé elhagyják a várost, és két nagyobb kanyart tesznek meg a versenyzők a város körül, ami alatt kétszer is megmásszák a második kategóriás emelkedőt, az Alto el Viverot. Ugyanazt a hegyet tehát, ahol 2011-ben Igor Antón leszakította magáról Marzio Bruseghint. A Vivero teteje után aztán 13 kilométer lejtőzés vár még a srácokra, a cél  pedig a Gran Via Don Diego Lopez de Haro-n, vagyis a város központjában lesz. Itten ni:

Gran via

Mivel négy emelkedő is lesz ezen a napon, de egyik sem kimondottan nehéz, ráadásul nem is az utolsó hegy tetején lesz a cél, hanem utána még egy rövid ereszkedés is vár a mezőnyre, ezért a szakasz szintrajza kimondottan kedvez a szökevényeknek. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a szakasz első felében meglép az összetettért harcolók csoportjától egy 10-15 fős csoport, olyanok, akik nem veszélyesek rájuk, és közülük 5-6 ember hazaér a célig, és eldöntik egymás között a szakaszgyőzelem sorsát. Azt gondolom tehát, hogy mindenképpen bele kell kerülni a szökésbe a baszkoknak, ha győzni akarnak, ami nem lesz könnyű feladat, mert a 10-15 helyre lesz nagyjából 60-80 jelentkező.

Na de kik szökhetnek meg holnap a baszkok közül? Igor Antón és Markel Irizar egészen biztosan nem, Fuji gyomorbántalmak, Markel pedig egy horrorisztikus bukás miatt feladta már a versenyt. Maradt tehát 8 baszk a mezőnyben. Közülük mindenekelőtt Omar Fraile támadására számítok holnap, aki a Lagos de Covadonga szakaszon heroikus küzdelem után hódította el a hegyi pontversenyben vezetőnek járó pöttyös trikót. Nem csak én hüledeztem a teljesítményén aznap, hanem például Lantos András is, „Frailét egyszerűen nem hiszem el”, üvöltötte kedvenc riporterünk, miután Omar előbb az eddig kilenc nagy körversenyt megnyerő (3 Giro, 3 Tour, 3 Vuelta) Alberto Contadort, majd később a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ot is bekínálta, és végül negyedik lett aznap. Hegyi trikót ért számára ez a nagy küzdelem! Mivel a bilbaói szakaszon szépen lehet gyűjtögetni a pontokat, így szinte biztos vagyok benne, hogy szökni fog Fraile holnap, hogy stabilizálni tudja a vezető pozícióját a hegyi trikóért folyó versenyben. Fraile mellett mindenképpen számítok kedvenc versenyzőm, Haimar Zubeldia akciójára is. Papától nagyon várom már a szökést, de az első 10 napban teljesen passzív volt. Bízom benne, hogy a verseny második felére tartogatja az erejét, be kell osztania, ami benne van, mert már 38 éves. Ha ők ketten be tudnának kerülni az elmenésbe, akkor mindketten jók lehetnek az utolsó emelkedőn, a Viverón, mert mindketten nagyon jó hegyimenők. Ha a Viverón támadnának, jó eséllyel Geniez (FdJ), Pierre Rolland (Cannondale), De Gendt (Lotto-Soudal), Maté (Cofidis), vagy Zeits (Astana) lehetnek az ellenfeleik. És persze sokan mások, csak az eddigi notórius szökevények közül soroltam fel pár ismertebb nevet.

Omar Fraile a Dimension-Data csapat versenyzője, a rajtszáma 154. De jó eséllyel nem a csapata fehér mezében, hanem a hegyi pontversenyben vezetőnek járó kiemelt trikóban, kék pöttyös mezben lesz majd, hacsak el nem vette tőle a Pena Cabargán ma Geniez vagy De Gendt. Kedd este írtam meg a cikket, remélem ő lesz a pöttyös.

Omar Fraile profilja

Ilyen a pöttyös, első kép:

potty.jpg

Haimar Zubeldia a Trek-Segafredo csapat versenyzője, rajtszáma 91, ő fekete színű mezben lesz.

Zubeldia profilja

Kettőjükön kívül a Caja-Rural ifjú reménysége, Pello Bilbao szökésére számítok még, ilyen névvel szinte kötelező lenne bekerülnie ebbe a sorba. Pello ugyan jóval gyengébb hegymászó, mint Fraile vagy Zubeldia, viszont nagy előnye velük szemben, hogy sokkal nagyobb a végsebessége náluk. Amennyiben ki tudná bírni az utolsó emelkedőt, és Bilbaóba egy kisebb csoporttal tudna megérkezni a célegyenesbe, jó eséllyel ledurrantaná az ellenfeleket a sprintben. Neki ez lehet a nagy esélye.

Pello-Bilbao a Caja-Rural csapat versenyzője, rajtszáma 202, ő zöld színű mezben lesz.

Bilbao profilja

Nagyon valószínű tehát, de közel sem biztos, hogy a szökevények érnek haza holnap. De mivel az idei Vueltán 10 hegyi befutó is van, és az átkötő szakaszok nagy része is olyan hegyes, mint a bilbaói, bármikor előfordulhat, hogy egy könnyebbnek tűnő napon is megrogyik valaki, aki az összetettért harcol. Ha ez megtörténik, ez esetben a riválisok csapatai egészen biztosan hatalmas tempót fognak hátul diktálni, hogy minél jobban leszakítsák az ellenfelet, ami veszélyeztetni fogja a szökevények hazaérését is. Ha így alakul a szakasz, és mégis beérik a szökőket, akkor viszont két nagy esélyese lesz a napnak. Az egyik mindenképpen Alejandro Valverde lehet, aki a mezőny egyik legjobb lejtőzője, és nagyon jól is sprintel, a másik esélyes pedig az összetettben legjobban álló baszk, Samuel Sanchez. Samu még Valverdénél is jobb lejtmenetben, és a végsebessége sem kopott sokat, annak ellenére, hogy már 38 éves! 2006-ban Cuencában Samu már nyert így egy szakaszt a Vueltán, amikor az utolsó emelkedőről lefelé lépett el a mezőnytől, és nem érték már utol a többiek a városban. Nehéz tippelni erre a szakaszra, de én azt gondolom, hogy valószínűleg egy szökés ér majd haza, és így a baszkok közül Fraile vagy Zubeldia lehet a legesélyesebb a győzelemre, esetleg Bilbao, de ő csak abban az esetben, ha nem lesz túl sok jó hegyimenő a szökésben, aki le tudná őt szakítani a Viverón. Természetesen kedvenc versenyzőm, Haimar Zubeldia győzelmét szeretném leginkább látni, tettem egy felelőtlen ígéretet a Zubeldia topic egyik oszlopos tagjának, Enikőnek, akivel találkoztatok is a Bontxóban tavaly. Hogyha Papa szakaszt nyerne, akkor szívesen hülyét csinálok magamból, és ez esetben a facebook üzenőfalamon David Hasselhoff slágerei fognak megosztódni. Ennyit vállalok, Zube szakaszgyőzelme igazán megér nekem ennyit!

Samuel Sanchez a BMC csapat versenyzője, rajtszáma 37. Ő piros-fekete szerelésben lesz.

Samu profilja

 

De másnap lesz még egy baszkföldi szakasz! Pénteken Bilbaóból rajtol el a karaván, és Navarra tartomány felé veszi az irányt a mezőny, és 213 kilométer megtétele után a navarrai Urdazubi városkában lesz a cél.

Térkép:

bilb.jpg

Szintrajz:

szint2.jpg

Dimbes-dombos szakasz lesz ez is, de összességében jóval könnyebb napnak ígérkezik, mint a bilbaói. Itt is jó eséllyel hazaérhet egy szökés, de ha nem így történik, akkor ezúttal nem az összetettben érdekeltek csapatai fognak a szökők ellen harcolni, hanem azok a csapatok, ahol jó sprinter van, és a mezőnyhajráért fognak dolgozni. Persze kérdés, melyik csapatok lesznek egyáltalán érdekeltek abban, hogy megdolgozzanak ezen a napon a sprintbefutóért, hiszen a sprinterek jelentős része már feladta a versenyt. A Lampre, az IAM és a Trek például szinte biztosan a szökevények sorát fogják ezen a napon erősíteni, nekik ugyanis már nincsen versenyben a sprinterük, esetleg a Trek még érdekelt lehet közülük az üldözésben Felline miatt, ha nem sikerül bekerülniük a szökésbe. Rajtuk kívül az Etixx (Meersman csapata) és a Giant (Arndt csapata) jó eséllyel menni fognak hátulról a szökevények után, de közel sem biztos, hogy elég lesz ez a két csapat, főleg ha egy nagyobb csoport tudna elszakadni a mezőnytől a nap elején. De ha még be is érik a szökőket, akkor is benne van a pakliban, hogy például Gilbert (BMC), Luis Leon Sanchez (Astana), vagy valamelyik hozzájuk hasonló zavarosban halászni szerető versenyző lelép a sortól az utolsó emelkedőn. Szóval szerintem nagy eséllyel itt is a szökésből nyerhet valaki. A baszkok közül egyedül Bilbao-t tartom esélyesnek erre ezen a napon, egyedül az ő stílusának kedvez ennek a szakasznak a profilja, és igazából neki itt lehetnek sokkal jobb esélyei a győzelemre, nem a bilbaói szakaszon. Összességében sokkal kiszámíthatatlanabb nap lesz, mint az előző, szinte tippelhetetlen, ki győzhet. De én azért teszek egyet Bilbao győzelmére! Ha sikerül neki, természetesen ez esetben is röppennek a Hasselhoff slágerek az üzenőfalamra, ennyit bármikor vállalok a baszkjaimért!

Várok mindenkit szeretettel Haimar Zubeldia topicjában az index fórumon, ha van kedvetek, nézzük együtt a versenyt! Gora Euskadi!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9186632

A bejegyzés trackback címe:

https://athletichungara.blog.hu/api/trackback/id/tr8011665186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása